vrijdag 26 september 2014

Brouwsels

Heerlijk hè, die herfst! 's Avonds weer vroeg de gordijnen dicht, kaarsjes aan, lezen of tv kijken. Het heeft wel weer wat. Vind dit een gezellig seizoen. Moet nog wel een briefje aan de weergoden sturen of ze die regen alleen 's nachts willen laten vallen, want dáár word ik dan weer niet zo blij van *bloos*.

Ondertussen lekker in de keuken bezig. Ik kreeg een behoorlijk aantal kilo's kweeperen en daar heb ik heerlijke siroop van gemaakt. 


Kweeperen wassen en in vieren snijden, opzetten met zoveel water dat ze net onderstaan. Ik voegde wat citroensap van 1 citroen toe en een half vanillestokje. Lekker laten pruttelen tot het vruchtvlees zacht is. Dan een nachtje laten staan. Volgende dag de peren met een kaasdoek (of theedoek, werkt ook!) laten uitlekken. Vocht opvangen in schone bak of pan en deze wegen. Per kilo sap voeg je 500 gram suiker toe. Aan de kook brengen en met een schuimspaan het schuim verwijderen.
Ondertussen schone potten (uitgekookt en steriel!) klaar zetten. Siroop zo snel mogelijk in de potten schenken, dop erop doen en op de kop zetten. Tip: zet de potten op een (thee)doek om te voorkomen dat ze knappen als je er de siroop in schenkt, je aanrechtblad is namelijk koud ;) !
In het weekend ga ik met het restant nog aan de slag.

Ook hebben we nog even genoten van de zomer met deze overheerlijke aardbeien. Nee, helaas niet uit eigen tuin. Reminder for self: toch ècht op tijd aardbeienplanten kopen volgend jaar!!Helaas waren de twee middelste kinderen niet zo lekker gister. En ja, dan krijg je van dit soort tafereeltjes:

Lekker op en tegen elkaar aan hangen. Want, tja, je wilt allebei op de bank liggen, hè :)

Ik ben maar weer even de keuken in gedoken en heb tijmsiroop voor ze gemaakt.
Aangezien ik door mijn glazen potten heen ben, heb ik maar een klein schaaltje gemaakt. 15 gram tijm net onder water zetten en 10 minuten laten koken (oh, je huis gaat er héérlijk van geuren!) dan de tijm eruit halen en het aftreksel door een fijne zeef halen en weer opzetten met wat rietsuiker. Dit 15 minuten laten indikken. (Basisrecept is: 100 gram tijm, 200 gram suiker, 600 ml water)
Voor kinderen: 4x per dag een dessertlepel en de kleine klachten zijn snel verdwenen!

Fijn weekend allemaal!!

Liefs,
Marleen


4 opmerkingen:

 1. Interssant je tijmsiroop. Gebruik je gedroogde of verse tijm?

  Hopelijk zijn je kinderen weer opgeknapt. Het leverde wel een hele leuke foto op :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anita,
   Ik gebruik daar verse tijm uit eigen tuin voor. Ruikt zo lekker!!
   Kinderen zijn weer opgeknapt, gelukkig! Dank je!
   Fijn weekend!

   Verwijderen
 2. Via Anita hier gekomen en...ik blijf plakken! Groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen

Minder..

Nee, dit gaat niet over consuminderen.. Ik schreef dus in mijn vorige blog  dat ik de volgende keer vast een vrolijkere blog zou schrijven...