woensdag 3 februari 2016

De beloningskaart van dochterlief

Dochterlief is een beetje verlegen. Ze kijkt ook liever de kat uit de boom dan dat ze overal middenin springt. Ze laat andere mensen uitspreken en zal niet zo snel er doorheen kwekken. Ze helpt graag andere kinderen op school en is erg geduldig. Ze helpt mij ook graag. Je hoeft haar niet te vertellen hoe ze de afwasmachine aanzet, hoe je moet stofzuigen, kleren moet opvouwen en gemorste melk moet opdweilen.

Ze is ook nogal schrikkerig. Ze kan echt in huilen uitbarsten als iemand haar laat schrikken of bang maakt. Het woord 'wolven' is dan ook taboe hier in huis. Daar is ze bang voor. En dat mag. Want ze is pas 6. 

Nu is zo ook wat bang, schrikkerig, voor één van haar juffen. Die klinkt nog wel eens boos en slaat op de tafel. Dat vindt ze eng. 

Die zelfde juf had bedacht dat een stickerkaart wel zou helpen. Ik heb aangegeven dat wij niet van het straffen of belonen zijn. Dat wij erg gecharmeerd zijn van Alfie Kohn. Maar ach, volgens de juf vinden de meeste kinderen het wel leuk. Ik heb het er thuis met dochterlief over gehad dat dit stond te gebeuren. Ze haalde haar schouders op.


 (plaatje van www)


De volgende dag was het zover. Dus nadat school uit was, vroeg ik of ze de stickerkaart had gekregen en wat ze er voor moest doen, of laten. 

Dochterlief liep proestend van het lachen naar de auto. "Ik moet 5x goedemorgen zeggen en dan mag ik een kwartier vrij spelen met vriendinnetje (om privacy redenen geen naam!) . Dus ga ik morgen gewoon de klas in, zeg goedemorgen, ga de klas weer uit en weer in en zeg weer goedemorgen, en dat doe ik dan 5x!" 
(had de juf toch gelijk: ze vindt het om te gieren!)

Trots op mijn slimme meisje! 

 Marleen

ps nee, het is geen gesponsorde link!

9 opmerkingen:

 1. Dom kun je haar niet noemen! :D Z.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha die zag ik niet aankomen! De reactie van je dochter komt op mij dan weer helemaal niet verlegen over.
  Ik hou er ook niet van als niet-huilen beloond wordt met een compliment of anderszins. Dat wordt bij mijn kinderen nog wel eens gedaan. Aan de andere kant vind ik ook wel dag mijn kinderen kunnen doorslaan in het huilen. Op een gegeven moment gaat het zo'n gewoonte worden om bij elk afscheid te gaan huilen.

  Een beloningskaart heb ik sinds kort weer. Ook mee geworsteld, maar toch weer ingesteld. Die is bedoeld voor aan tafel blijven zitten, opruimen, anderen laten uitpraten. Wordt hier schoorvoetend geaccepteerd :-). Ook door mij :-)!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is vooral verlegen als ze zich niet veilig voelt. Daarbuiten, geloof me!, kan het echt een draa..uhh dametje zijn, haha!! Hoorde later dat een ander kind hem had gekregen als hij niet-huilend de klas in zou komen. Dat gaat mij zó te ver. Dat had ik als ouder echt verboden. Ach dit, ik ben er geen voorstander van, maar dochterlief ziet er de humor nog van in dus laat ik het maar gaan. De juf bedoelt het goed in al haar onwetendheid, denk ik dan maar ;)

   Verwijderen
 3. Ha. NOu, zo zie je maar. Kinderen zijn vaak slimmer dan de juf. (Of zou de juf toch een klein beetje haar zin krijgen nu.)
  Ik had toevallig ook net een blogje over belondingssystemen en stickerkaarten geschreven. Niet zo mijn ding, niet zo dat van oudstre. Maar dochter vindt het wel wat. En jongste, ah, die haalt er altijd wel uit wat hij er uit kan halen en buigt dat dan in zijn voordeel om :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, zou het de tijd van het jaar zijn voor beloningssystemen?? Mijn dochter ziet, net als jouw dochter, er wel de humor van in en haalt eruit wat ze zelf wil. Zolang ze er geen nadelige gevolgen aan overhoudt, laat ik het maar zo.. Maar ik hou er ook niet van!!

   Verwijderen
  2. Mooi is dat om te zien he. Hoe ze die systemen eigenlijk te slim af zijn. En ook al hou je er niet van, toch kun je er je voordeel mee doen, zowel zij als wij.

   Verwijderen
 4. Wat een leuk stukje! Ik ga je volgen, Marleen. Ha dat klinkt een beetje dreigend, maar ik bedoel het goed hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Minder..

Nee, dit gaat niet over consuminderen.. Ik schreef dus in mijn vorige blog  dat ik de volgende keer vast een vrolijkere blog zou schrijven...